Koristni učinki olivnega olja v prehrani so dobro znani, njegove lastnosti pa lahko s pridom izkoriščamo tudi v naravni kozmetiki. Z vračanjem k naravi vse bolj posegamo po tekočem zlatu in uporabljamo izdelke naravnega izvora, ki pomagajo koži, da sama uravnava, ohranja ali vzpostavi notranje ravnovesje. Kaj je lepšega, če jo lahko podpremo z ekstra deviškim oljčnim oljem, tako notranje kot tudi zunanje, v obliki naravnih kozmetičnih izdelkov? 5

Zeleno zlato tudi za nekulinarične namene


Oljka, po latinsko Olea europaea, kar bi v dobesednem prevodu pomenilo oljka iz Evrope, je majhno, vedno zeleno drevo iz družine oljkovk. Spada med najstarejše gojene rastline, zaradi priljubljenosti oljčnega olja tudi v Sloveniji pa nam je verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Najstarejša divja dama, ki lahko z leti krepko preraste majhno drevo, naj bi izvirala z območja med Malo Azijo, Armenijo, Palestino in Mezopotamijo, kjer so jo vzgajali že pred več kot sedmimi tisočletji. Uspeva v obalnem pasu jugovzhodne Evrope, zahodne Azije in severne Afrike, zato jo imamo za najbolj značilno sredozemsko rastlino, ki plemeniti okolje in daje številna bogastva. V Sloveniji jo gojimo samo v najtoplejših predelih sredozemskega sveta, površine nasadov pa v zadnjih letih zopet naraščajo.
Oljka kot drevo s tradicijo običajno ne uspeva izven domorodnega območja oziroma so sorte lokalizirane, kar pomeni, da uspevajo najbolje v domačem okolišu. V Sloveniji se naravno nahajajo v Istri. Pridelek je odvisen od sorte, lege, območja pridelave in tudi načina ravnanja z drevesi. Čeprav je delež Slovenije, pravzaprav slovenske Istre in Goriških brd, kjer uspevajo oljke, v svetovnem merilu zanemarljiv, pa spada slovensko oljčno olje po kvaliteti v sam svetovni vrh, kar potrjujejo tudi mednarodna priznanja in nagrade, ki jih dobivajo slovenski pridelovalci ekstra deviškega oljčnega olja.

NI SAMO SIMBOL ZMAGE IN MIRU

Oljka je značilna po izjemni moči obnavljanja – zelo je odporna na sušo in bolezni ter lahko doživi izjemno starost. Poznane so tudi 2000 let ali več stare oljke, zato ni naključje, da je ena izmed prvih rastlin, ki jo omenjajo v mitih in legendah ter svetih knjigah – na primer Bibliji. Je simbol zmage in miru, kar se je ohranilo še iz antičnih časov, ko so z oljčnimi venci počastili zmagovalce olimpijskih iger. Oljčna krona je bila največja nagrada, ki je zmagovalcu prinesla čast in spoštovanje, amfora oljčnega olja – od tod tudi ime tekoče zlato – pa je imela tudi veliko materialno vrednost. Oljke danes ne častimo več tako kakor naši predniki, a kljub temu velja za kraljico med drevesi, oljkarstvo pa za pomembno gospodarsko panogo. Pomembna je tudi za farmacevtsko industrijo, saj iz nje pridobivajo dve zdravilni substanci: liste (Oleae folium) in najpomembnejše – olje (Olivae oleum).
Plod ali oliva kljub vabljivemu izgledu nima dobrega okusa, saj vsebuje glikozid oleuropein, ki je grenek, zato jih surovih oziroma razgrenjenih ne uživamo. S stiskanjem mesnatega dela oliv se pridobiva oljčno olje, ki je eno najbolj cenjenih, še posebej pridelano brez dodanih kemičnih snovi oljki in olju, ki pri nizki temperaturi stiskanja ohrani vse hranilne snovi. To si tudi edino zasluži in zakonito nosi ime ekstra deviško. Vsebuje visok delež nenasičenih maščobnih kislin, predvsem oleinske kisline, in antioksidantov, ki varujejo krvožilni sistem in preprečujejo obolenja srca in ožilja. Olivno olje uravnava delovanje jeter, žolča in želodca in pospešuje vsrkavanje vitaminov A, D, E in K. Zunanja uporaba pa ima izjemno negovalen, vlažilen in varovalen učinek na kožo.
Koža je po površini največji organ oziroma čutilo, ki pokriva in s tem varuje vse druge organe v organizmu pred škodljivimi vplivi iz okolja. Po funkciji je najbolj vsestranska in je velik komunikator z okoljem, saj s čutili v obliki prostih živčnih končičev in čutnih telesc zaznava in posreduje občutek za bolečino, dotik, pritisk in toploto. Koža ima tri različne plasti: vrhnjo plast imenujemo povrhnjica, pod njo je usnjica, med usnjico in mišicami pa je podkožje. Poroženela plast povrhnjice je tisti del kože, ki telo varuje navzven. Koža se stalno obnavlja in je na površini vedno mlada. Odziva se na številne zunanje vplive, kar je odvisno od njene občutljivosti. Poleg dednih lastnosti vplivajo na videz kože tudi notranji in zunanji dejavniki, kot npr. uživanje določene vrste hrane, izpostavljenost soncu, kajenju, alkoholu in ostalim stresnim dejavnikom, spremenjeno delovanje notranjih organov in staranje. Kot pomemben, največji človeški organ odraža tudi naše telesno in duševno stanje. Če se želimo v svoji koži dobro počutiti, je koristno, da ji prisluhnemo in s pravilno nego ter prehrano poskrbimo tudi za njeno zdravje. Koža je videti naravno sveža, če vsebuje ustrezno količino maščobe in vlage. Kreme in losjoni, ki razmaščujejo, običajno povzročijo, da koža izloča še več maščob. Prav tako je problematično, če izsušeni koži enostransko, od zunaj, dodajamo manjkajoče snovi (kot npr. kolagen, hialuronsko kislino, itd.). Dodajanje in učinkovitost manjkajočih substanc s pomočjo krem je v strokovni javnosti vprašljivo, saj dobro vemo, da nas koža kot varovalni organ ščiti tudi pred vstopom takšnih molekul. Tako le zunanje in trenutno blažimo posledice neravnovesja, dolgoročno pa se lahko koža razvadi in je manj učinkovita pri vzdrževanju naravnih procesov v koži. Lahko se zgodi, da koža, potem ko kremo prenehamo uporabljati, hitro izgublja napetost, postane zategnjena, suha ali preobčutljiva. Zato se priporoča uporaba izdelkov naravnega izvora, ki pomagajo koži, da sama uravnava, ohranja ali vzpostavi notranje ravnovesje maščob in vlage. Kaj je lepšega, kot če jo lahko podpremo z ekstra deviškim oljčnim oljem, tako notranje kot tudi zunanje, v obliki naravnih kozmetičnih izdelkov?

KORISTNI UČINIKI

Koristni učinki olivnega olja v prehrani so dobro znani, te pa lahko s pridom izkoriščamo tudi ljubitelji naravne kozmetike, saj je olivno olje primerno za nego vseh tipov kože. Olivno olje ima zaradi sestavin, ki jih vsebuje, in njihovih lastnosti, naravno sposobnost, da kožo globoko navlaži in obnavlja, suho ali luskavo kožo pa naredi mehkejšo in prožnejšo ter jo varuje pred izsušitvijo. Je hipoalergeno, kar pomeni, da tudi pri občutljivejših ljudeh ne povzroča alergijskih reakcij, zato je primerno za nego najobčutljivejše kože. Antioksidanti varujejo kožo pred prezgodnjim staranjem oziroma posledicami nezdravega načina življenja ali vplivov okolja, hranljive snovi pa kožo negujejo in jo naredijo bolj gladko.
Oljčno olje velja že od antičnih časov za odlično sredstvo v kozmetiki. Zaradi svojih lastnosti je sestavina krem za dnevno ali nočno nego. V obliki kreme ne pušča mastnih madežev, hkrati pa globinsko navlaži in nahrani kožo. Običajno se v kremah oljčnemu olju dodajo ostale naravne sestavine, ki podpirajo ali dopolnijo njegovo delovanje, npr. dnevna krema s karitejevim maslom kožo naravno navlaži, nahrani in zaščiti pred škodljivimi vplivi okolja. Nanesemo jo zjutraj ali večkrat podnevi na očiščeno kožo, tudi na občutljivi del pod očmi, kot podlago za ličenje ali jo uporabljamo samostojno. Preden jo nanesemo, je pomembno, da je koža ustrezno očiščena. Za čiščenje uporabimo naravno čistilno mleko z oljčnim oljem, ki zaradi vsebnosti maščobnih kislin pomaga odstraniti ostanke ličil ali drugih nečistoč z obraza. Mleko nanesemo s kosmom vate in s krožnimi gibi od zgoraj navzdol očistimo obraz in dekolte. Pri trdovratnih nečistočah, na primer vodoodpornih maskarah, pa postopek po potrebi ponovimo.
Oljčno olje je lahko tudi sestavina hladilnih mazil. Če je mazilu dodana kamilica, ki ima dokazan protivnetni in blag antibakterijski učinek, jo uporabljamo za blaženje vnetja nežne otroške kože, posebno delov pod plenicami. Ker je krema iz naravnih sestavin, je primerna tudi za nego občutljive ali razdražene kože vse od dojenčkov do babic, ker jo pomirja in varuje. Mazilo nanesemo v tankem sloju na očiščeno in suho kožo ali pa samo na razdražen del kože, tudi večkrat dnevno. Izogibamo se nanosu okoli oči, zato da preprečimo morebiten dražilni učinek kamilice na oči. Pri razdraženi ali blago poškodovani koži zaradi zunanjih dejavnikov, na primer sonca, vnetij, izpuščajev, manjših ran ali blažjih opeklin, pa je idealna uporaba kombinacije olivnega olja z oljem jojoba, pantenolom in medom. Mazilo pantenol z medom razdraženo kožo pomiri, pospeši celjenje ter obnavljanje kože ter ji povrne sijoč in zdrav videz. Oljčno olje se lahko uporablja tudi samostojno za masažo celotnega telesa in obraza, prav tako pa lahko z njim zaščitimo suhe ali poškodovane lase. Vedno se lepo vpije v kožo in ji zagotovi dolgotrajno zaščito in vlaženje.

ZAŠČITA PRED SONČNIMI ŽARKI

Zelo primerno je za po sončenju, če je koža nekoliko vzdražena in dehidrirana. Naše babice in dedki so uporabljali olivno olje tudi kot zaščito pred sončnimi žarki. Morda so se zgledovali po atletih iz antičnih časov, ki so nam lahko za zgled v časih, ko se zopet vračamo k naravi in začenjamo izrabljati prednosti naravnih bogastev pred sintetičnimi, običajno premalo raziskanimi snovmi. Zato se lahko masažno olivno olje uporablja tudi kot blažje zaščitno sredstvo pred sončnimi žarki, saj varuje kožo pred škodljivimi vplivi, tudi UVB- sevanjem. Res je, da je potrebno paziti na njegovo shranjevanje, ker lahko na vročem soncu hitro postane žaltavo (se kvari), a če se izpostavljamo sončnim žarkom le ob varnih urah, ko sonce ni več tako močno, s tem ne bomo imeli težav. Oljčnemu olju za masažo se lahko dodajo tudi različna eterična olja, ki obogatijo izdelek, npr. olje evkalipta, ki sprošča napetost, utrujenost ali bolečine v mišicah in telesu ter osveži telo s prijetnim vonjem. Zato se svetuje nanos s krožnimi gibi in nežno vtiranje v telo po športni aktivnosti ali samo napornem dnevu.
Masažnemu oljčnemu olju se lahko doda tradicionalno mandljevo in olje jojoba. Zaradi posebne kombinacije naravnih olj, ki vlažijo kožo, je takšno olje primerno za vsakodnevno nego suhe, izjemno suhe ali občutljive kože kot tudi za preprečevanje nastanka strij. Eterično olje citrusa blago poživi prekrvavitev in z redno nego preprečuje nastanek pomarančnega videza kože. Vonj citrusa dodatno osveži in poživi telo ter duha. Uporabljamo ga po prhanju, kopanju, savnanju ali sončenju. Na telo ga nanesemo enkrat ali dvakrat dnevno – npr. zjutraj in zvečer. Ko ga s krožnimi gibi nežno vtremo v telo, priporočamo prhanje s toplo vodo, nato pa izjemno nežno pivnanje vode z brisačo, zato da hranilne snovi ostanejo čim dlje na koži. Pri razvoju naravne kozmetike proizvajalci običajno pomislijo na okolje tudi pri izbiri materialov za polnjenje in pakiranje izdelkov. Materiali so običajno v čimbolj naravnih barvah, ki spominjajo na naravo oziroma tekoče zlato. Za stično ovojnino se uporabljajo snovi, ki jih je možno reciklirati- ponovno uporabiti, kot na primer steklo- uporabi sekundarne- kartonske ovojnine pa se izogibamo, oziroma je naraven kozmetični izdelek ne vsebuje, predvsem iz ekoloških namenov. Na ta način morda uspe, da rešimo še kakšno drevo, morda celo oljko.
Kadar se odločamo za nakup oljčnega olja ali njegovih izdelkov v kozmetične ali kulinarične namene, pazimo, da oljka ni rasla na zemlji, kjer so bili uporabljeni pesticidi, herbicidi (kemična škropiva proti boleznim, plevelu) ali umetna gnojila. Ta ne samo da zastrupijo rastline, temveč tudi zemljo in vodo ter s tem dolgoročno škodljivo vplivajo na okolje in tudi človekovo zdravje. Takšna, ki raste v neokrnjeni naravi ali v nasadu, kjer upoštevajo načela ekološkega ali biodinamičnega kmetovanja, je zato še posebej zdravilna in daje posledično tudi najkvalitetnejše olivno olje. To lahko deluje na naš organizem res kot zlato. Prav tako pa z lokalno proizvodnjo in uporabo lokalno pridelanih izdelkov, posebej ekoloških, še dodatno skrbimo za okolje in naravo ter s tem posledično bogatimo tudi naše zdravje.

Tadeja Rajer, mag.farm.
Banner Kronoterm

Banner Pulz

Več revij