Strokovna zdravstveno vzgojna revija

01. December 2022

Naš zdravstveni sistem je globoko zabredel

 

Ljubljana (MOREL)- Objavljamo pismo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zdravnikom in zobozdravnikom ter vladni predlog glede dviga plač. Minister, kot je zapisal v pismu, si želi, da se zdravniki in zobozdravniki seznanijo z vladnim predlogom zvišanja plač do končne ureditve problematike znotraj celostne reforme, ki ostaja trdna zaveza te vlade.(več...)

25. November 2022

Zaznamovali svetovni dan sladkorne bolezni

Ljubljana (MOREL)- Vsako leto je 14. november svetovni dan sladkorne bolezni. V ZDL od leta 1996 diplomirane medicinske sestre pripravijo na ta dan akcijo v skladu z motom, ki ga določi WHO. So leta, ko so akcijo organizirale edukatorice Zdravstvenega doma Ljubljana, so leta, ko so bile bolj aktivne diplomirane medicinske sestre iz Zdravstveno vzgojnih centrov v Zdravstvenem domu Ljubljana, letos pa so prvič povabile k sodelovanju tudi lokalno skupnost – Društvo diabetikov Ljubljana.(več...)
22. November 2022

Dodatki za povečan obseg dela v zdravstvu

Brdo pri Kranju (MOREL)- Generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Vlasta Mežek je pojasnila, da t. i. izhodni covidni zakon uvaja za javne zdravstvene zavode možnost sklepanja podjemnih pogodb z lastnim zaposlenim za izvajanje rednega ali izrednega programa, če izvajalci ocenijo, da so bile izčrpane vse druge možnosti, po katerih bi bile lahko opravljene te storitve.(več...)
26. Avgust 2022

Lekarne bodo čez vikend delale

Ljubljana (MOREL)- Na Lekarniški zbornici Slovenije že vnaprej vljudno prosijo za razumevanje vse upravičence do brezplačnih testov za samotestiranje, saj lahko pride to motene preskrbe z njimi. Vlada je namreč na včerajšnji seji 25.(več...)

05. Avgust 2022

Izzivi za dvig kakovosti podatkov čakalnih seznamov in smer rešitve

Ljubljana (MOREL)- Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, v. d. generalnega direktorja Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu  Alenka Kolar in v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder so predstavili stanje v zdravstvu in izzive, s katerimi se ministrstvo sooča na področju podatkov, ki so osnova za izboljšanje upravljanja in vodenje čakalnih seznamov ter čakalnih dob.(več...)

21. Julij 2022

Možgani vam bodo hvaležni

Ljubljana (MOREL)-  Možgani so pravi človeški računalnik, ki v milisekundah sprejme informacije, jih obdela in ustvari odgovor. Še bolj pozorno, kot skrbimo za multimedijske naprave, bi morali paziti na »računalnik« v našem telesu. »Poleg splošne skrbi za zdravje je izrednega pomena tudi skrb za možgane.(več...)
11. Julij 2022

Otroški natečaj »Skrbim za svoje zdravje«

Ljubljana (MOREL)- Slovensko farmacevtsko društvo je v sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije pripravilo otroški natečaj Skrbim za svoje zdravje. »To poletje vabimo otroke, da sodelujejo na natečaju in oblikujejo risbe na temo, kako skrbeti za svoje zdravje.(več...)

27. Junij 2022

Danes je svetovni dan spirometrije

Ljubljana (MOREL)- Spirometrija je preiskava oziroma test, s katerim najlažje preverimo pljučno funkcijo. S spirometrom se izmeri volumen in hitrost izdihanega zraka, na podlagi tega pa zdravnik lahko ugotovi različne ovire dihanja.(več...)

14. Junij 2022

Darovanje krvi je dejanje solidarnosti

Ljubljana (MOREL)-  14. junija obeležujemo Svetovni dan krvodajalcev, ki je namenjen: - dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo; - poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom; - podpori nacionalni transfuzijski službi, krvodajalskim organizacijam in drugim nevladnim organizacijam, ki krepijo in širijo svoje programe prostovoljnega krvodajalstva s krepitvijo nacionalnih in lokalnih kampanj.(več...)

05. Junij 2022

Odgovorne priprave na dopust

Ljubljana (MOREL)- Na potovanju dajemo premalo poudarka zaščiti kože pred soncem. Škodljivim UV žarkom smo poleti zares močno izpostavljeni in krema z zaščitnim faktorjem bi morala biti stalnica v osebni prtljagi vsakega dopustnika.(več...)