Vsak obisk pri zdravniku je za poškodovanega človeka stresen. Zato sta topel odnos in jasna razlaga vsega, kar počnemo med oskrbo poškodovanca, nujna. Če je treba, poškodovancu tudi večkrat razložimo isto stvar. Kar je za nas zaposlene rutina, je za poškodovanega novo in težko razumljivo. Naj ta kratki opis oskrbe poškodovanca v mavčarni pomaga pregnati strah, ki ga občutite ob prihodu v našo hišo. 5

Priprava poškodovanca na imobilizacijo


Spoštovani poškodovanec, dober dan. Stopite, prosim, z menoj v mavčarno. Vašo poškodbo bomo poskusili imobilizirati tako, da bo za vas čim manj moteča.
Usedite se, prosim, in zlomljeno roko položite na mavčarsko mizo. Naj vas ne bo strah. Mavčno imobilizacijo poznamo že od leta 970. Prvi so jo uporabljali že stari Perzijci. Danes so v uporabi industrijsko izdelani mavčni povoji. Na tkanino enakomerno nanesemo sadro in jo s posebnimi postopki učvrstimo nanjo. Od leta1988 pa uporabljamo tudi povoje, prepojene z umetno poliuretansko smolo. Zato le brez skrbi. Vsi zapleti z imobilizacijo so že dolgo znani. Najprej bova odstranila nakit s poškodovane roke. Posebno nevarni so prstani. Zaradi poškodbe prsti radi zatečejo in prstan se zažre v kožo, brez primernega orodja pa ga sami ne morete odstraniti.
Na vašo roko bova s kolegom namestila mavčno oblogo, ki bo segala od konca dlani do podpazduhe. Imobilizacija naj bi zajela oba sosednja sklepa, v vašem primeru zapestje in komolec. Kot vsa pravila ima tudi to pravilo izjeme. Če bi si zlomili le eno kost podlakti zelo blizu zapestja, bi imobilizacija segala od prstov do komolca.

PLASTIČNA ALI MAVČNA

Vem, da si želite plastično imobilizacijo, ker odhajate na morje, vendar vam jo odsvetujem. Zaradi zloma obstaja velika možnost otekanja poškodovane roke, zato priporočam klasično mavčevo imobilizacijo, ki se za razliko od plastične pri sušenju razširi za približno tri odstotke. Na kontroli pa se posvetujte z zdravnikom o zamenjavi imobilizacije za plastično. Vendar vam moram povedati, da proizvajalec plastične imobilizacije ne priporoča močenja imobiliziranega uda, saj obstaja velika verjetnost, da se bo mokra koža pod »plastiko« zmehčala in propadla. Kljub temu ima »plastika« precej dobrih lastnosti. Je mnogo lažja od mavca, zaradi mrežaste strukture bolj zračna, trdnost pa je veliko večja. Je tudi prijaznejša do poškodovanca, saj doseže popolno trdnost že po dvajsetih minutah. Žal vam v naši hiši ne morem ponuditi več kot eno vrsto plastične imobilizacije. V svetu poznajo veliko različnih plastičnih materialov za imobilizacijo. Vsak od njih ima svoje prednosti in slabosti. Tako lahko vsakemu pacientu najdeš najprimernejšo imobilizacijo, ki bo ne le udobna, ampak tudi najmanj moteča. Zaščitil vas bom s platneno podlogo, da vam ne umažem obleke. Pri mavčenju namreč precej curlja in kaplja, posebno še, kadar delam jaz.
Pod mavec vam bom namestil podlogo iz celulozne vate. Za razliko od bombažne je veliko prijaznejša do kože. Srbenja pod mavcem zato ni več. Na podlogo vam bom namestil longeto, ki jo bom z mavčnim povojem pritrdil na roko. Naj vas ne skrbi, da bo mavec pretesen. Mavca nikoli ne zategujemo. Vedno je nameščen nežno na poškodovani ud in narejen po meri, kot obleka, sešita pri dobrem krojaču.
RAZGIBALNE VAJE

Tako. Mavec še dobro »zagladimo«, saj le tako dobi zadostno trdnost. Prsti so prosti in zlahka jih stisnemo v pest. To je pomembno, saj boste doma veliko telovadili s prsti. Da preprečite otekanje poškodovanega uda bo treba doma izvajati nekatere vaje. Čim večkrat! Roko dvignete čim višje od srca. Prste stiskate v pest in jih iztegujete.
Prste masirajte v smeri od konic proti dlani. Gibajte z ramenskim sklepom.
Poškodovano roko »obesimo« na trikotno ruto, ki ji pravimo mitela. Tako zmanjšamo možnost otekanja poškodovane roke. Preden se posloviva, mi povejte, ali vas mavec kje tišči in ali imate še kakšno vprašanje. Aha, zanima vas, zakaj vam zlomljene kosti nismo naravnali. Imeli ste srečo, saj se je vaša kost pri padcu le prelomila, ni pa bilo premika med zlomljenima deloma. Če bi se dela kosti premaknila, pa bi vam morali zlom naravnati. Takšne posege največkrat opravijo v splošni anesteziji, kar pomeni, da vas zdravnik anesteziolog za nekaj minut uspava. Seveda morate biti tešči oziroma šest ur pred posegom ne smete ničesar zaužiti. Ko zaspite, vam ekipa v mavčarni naravna zlomljeno kost. Poškodovani del se imobilizira, nato pa vas anestezist prebudi. Sledi še rentgensko slikanje, da se preveri položaj odlomkov, in ko je njihov položaj primeren, odidete domov. Pri zlomih manjših kosti, kot so prsti na roki ali nogi, pa lahko naravnamo zlom v lokalni anesteziji. Kirurg vbrizga anestetik v predel zloma, in ko postane zlomljeni del neobčutljiv za bolečino, zlom naravnamo in imobiliziramo. Če pa je zlom »grd«, si pri naravnavi odlomkov lahko pomagamo z rentgenskim ojačevalcem. Tako lahko že med samim posegom kontroliramo položaj odlomkov in za ceno nekaj večjega obsevanja z rentgenskimi žarki dosežemo precej boljši rezultat. Če je to vse, kar ste želeli vprašati, vam želim lep dan še naprej in na svidenje na kontroli.  

Tako nekako poteka idealna imobilizacija poškodovanca v naši mavčarni. Zakaj idealna? Poškodovanec je lahko tudi brez zavesti, v šoku zaradi bolečine, pijan... V takih primerih pogovor z njim ni možen in poškodovanec ne more sodelovati pri mavčenju. Takrat se je treba pogovoriti z njegovim spremljevalcem, če ga ima. Vsa navodila dobi poškodovanec tudi v pisni obliki, skupaj z izvidi.


Uroš Grošelj zdr. tehnik mavčar
Klinični oddelek za travmatologijo
Klinični center Ljubljana
Banner Kronoterm

Banner Pulz

Več revij