Bolečine v nogah, krči, otekanje, krčne žile, golenje razjede, kožni izpuščaji na golenih: to so znaki in simptomi obolenja ven na spodnjih okončinah. Zanimivo je, da ima le človek probleme zaradi venskega ožilja, kar je posledica hoje na dveh nogah. Kri priteče v spodnje okončine po arterijah, ki so seveda tudi podvržene vrsti bolezni, a te tokrat niso predmet obravnave. Odtok venske krvi, torej krvi, ki odvaja kri z obilo CO2 in razpadlih produktov, pa je pogojen z vrsto dejavnikov. 1

Bolezni venskega ožilja nog


Kri mora premagati od prstov nog ogromno pot in premagati visoke pritiske in to je za vene, ki so zelo nežne in toge žile, ki ne utripajo tako kot arterije, zelo težko. Potrebnih je veliko mehanizmov, ki »poženejo« kri proti srcu. Največ pripomore tako imenovana mišična črpalka, kar pomeni, da mišice goleni in stegna pa tudi druge na spodnjih okončinah s tem, ko se krčijo in raztezajo, pritisnejo na vene in s tem poženejo kri proti srcu. Seveda ta način poganjanja krvi navzgor ne bi bil učinkovit, če vene ne bi imele zaklopk, ki so oblikovane tako, da krvi ne dovoljujejo, da bi po sprostitvi mišic tekla navzdol. Pomemben dejavnik pri gibanju krvi navzgor so tudi pritiski v prsni votlini, ki se spreminjajo med vdihom in izdihom, in s tvorbo podtlaka pripomorejo k črpanju krvi iz spodnjih okončin. Že dosedanja enostavna predstavitev anatomije venskega odtoka iz spodnjih okončin nam kaže, da je za normalno delovanje potrebnih veliko dejavnikov: dihanje, gibanje, normalne venske zaklopke.
Venske žile pri človeku so razporejene v dva sistema: v globokega, ki se nahaja v mišicah v globini spodnjih okončin, in povrhnjega, ki se nahaja v podkožju. Pomembno je, da večino krvi transportira globoki sistem, kar je ugodno, saj je povrhnji sistem venskega ožilja pogosto okvarjen (krčne žile).

ZAKAJ TEŽAVE Z VENSKIM OŽILJEM?

Velikokrat so genetski faktorji krivi za to, da se vene okvarjajo, razširijo, izgubljajo svojo funkcijo, zaklopke ali izginevajo ali pa se sploh ne razvijejo. Pogosto se v družinah pojavljajo enake težave s krčnimi žilami in sploh z venskim odtokom, kar strokovno imenujemo kronična venska insuficienca.
Seveda je tudi način življenja kriv za to: pri opisu normalnega delovanja smo videli, da je za delovanje potrebno gibanje, sodoben način življenja pa pomeni sedenje ure in ure brez gibanja ali pa stoja na enem mestu brez večjega gibanja. Kakšen je rezultat? Predstavljajte si, da v neko posodo kri doteka, odteka pa le počasi. Ta kri se nabira in zastaja. Enako se dogaja v spodnjih okončinah in posledice so otekline, krči, bolečine in »težke noge«. Kasneje se pojavijo razširitve ven, kar imenujemo krčne žile ali varice. Pojavijo se kožni izpuščaji na spodnji polovici goleni, najprej kot rdečkaste, lahko srbeče lise, ki se luščijo in vnamejo. Kasneje postanejo lise rjave, v zadnji fazi patološkega poteka bolezni pa se lahko pojavi rana, ki jo imenujemo golenja razjeda ali ulkus. Vsi ti navedeni znaki se lahko kažejo postopoma pri istem bolniku, počasi lahko napredujejo, zato je treba ob prvih znakih bolezni pričeti zdravljenje oziroma preprečevanje širjenja in poslabšanja bolezni.

KAKO SPOZNATI BOLEZEN IN KAKO UKREPATI?

Bolezni ven se torej pogosto pojavljajo pri družinskih članih. Če se težave pojavijo pri sorodnikih, jih lahko pričakujemo tudi sami. Pozorni moramo biti na pojavljanje drobnih razširjenih modrikastih žilic ob gležnjih in oteklin ob gležnjih. To so prvi napovedovalci kasnejših, lahko tudi resnejših težav, kar pa ni nujno. Pojavljanje krčnih žil oziroma razširitev ven v koži in podkožju različnih dimenzij še ne pomeni nujno velikih težav, je pa opozorilo, da se je treba posvetovati z zdravnikom. To so prve faze razvoja bolezni, ukrepati je treba preventivno. Če se pojavijo ob doslej omenjenih težavah še vnetja kože, bolečine in razjede, pa sta potrebna pregled pri flebologu ali angiologu, specialistu, ki se ukvarjajo z ožiljem in zdravljenje. Vsekakor pa je ne glede na stadij bolezni pomembno, da se veliko gibamo, predvsem hodimo, tekamo, kolesarimo in plavamo. To velja za preprečevanje slabšanja bolezni in med zdravljenjem.

< Nekaj stanj in obolenj venskega sistema spodnjih okončin:
-Globoka venska tromboza
To je zapora v venah globokega venskega sistema, ki se kaže kot oteklina dela ali celotne spodnje okončine, bolečine, rdečina kože, velikokrat bolečine pri hoji. Nastane največkrat hitro. Ukrepi: potrebna je takojšnja kompresijska terapija (elastični povoj), mirovanje in napotitev h angiologu za ultrazvočno potrditev bolezni, nato pa zdravljenje v bolnišnici. Bolezen je nevarna, mogoče so komplikacije.

-Povrhnje vnetje vene (thrombophlebitis)
To je vnetje povrhnje vene, običajno krčne žile, koža in žila sta pordeli po ozkem pasu ob žili, na tem mestu so bolečine. To bolezen pogosto mešajo z globoko vensko trombozo. Nujno je zdravljenje, zdravnik bo presodil možne zaplete. Zdravimo s kompresijsko terapijo (elastični povoj) in mazili , ki umirjajo vnetje in hladnimi obkladki. Antibiotikov ne potrebujemo, ob kompresijski terapiji je potrebna tudi hoja.

-Krčne žile ( varice)
So razširitve ven v povrhnjem venskem sistemu, ki se kažejo kot vijugaste modre razširjene žile zelo različnih dimenzij. Povzročajo lahko težave zaradi bolečin, pogosto so tudi estetska motnja. Za zdravljenje se odločimo po natančnem pregledu in doplerski preiskavi ožilja (ultrazvok). Obstajajo trije načini zdravljenja: operativno, s sklerozacijami in lasersko. Za operativno zdravljenje se odločimo ob okvari velikih ven, skupaj z zaklopkami, za sklerozacije pri zdravljenju srednje velikih in drobnih krčnih žil in za lasersko zdravljenje le, ko zdravimo zelo tanke razširitve ven. Odločitev o načinu zdravljenja je velikokrat težka in jo je treba prepustiti izkušenemu flebologu, specialistu, ki se ukvarja s to problematiko.

-Golenja razjeda
Je končni in najtežji stadij obolenja, ki ga imenujemo kronična venska insuficienca. Gre za spontan razpad tkiva, ki je posledica dogajanj v drobnem žilju zaradi procesov, ki so nastali kot posledica nepravilnosti v odtoku krvi iz spodnjih okončin. Najpogosteje se pojavljajo golenje razjede ob gležnjih in na spodnji polovici goleni. Celjenje in zacelitev takih razjed zahteva veliko znanja, predvsem pa sodelovanja bolnika. Osnovno zdravljenje je kompresijska terapija (elastični povoj), ki zagotavlja boljši pretok in predvsem odtok krvi in s tem zagotovi pogoje celjenja. Pogosto traja zacelitev golenje razjede več mesecev, pomembno pa je vedeti, da po zacelitvi zdravljenje ni končano, ampak tak bolnik potrebuje dosmrtno kompresijsko terapijo (elastični povoj ali elastične nogavice).
Bolezni venskega ožilja nog so pogost spremljevalec človekovega življenja. Do neke mere se jih lahko ubranimo, si jih olajšamo in lahko jih tudi preprečimo. Gibanje in zdrav način življenja sta najpomembnejša pri preprečevanju teh boleznih. Osnova zdravljenja je kompresijska terapija. Kakšno terapijo bomo uporabili odloči zdravnik, največkrat flebolog, kajti z izbiro nepravilne tovrstne terapije lahko naredimo več škode kot koristi.

prim. Boris Kralj, dr. med.
specialist dermatolog, flebolog
Zasebna dermatološka ambulanta
Banner Kronoterm

Banner Pulz

Več revij