14. Junij 2022

Darovanje krvi je dejanje solidarnosti

Ljubljana (MOREL)-  14. junija obeležujemo Svetovni dan krvodajalcev, ki je namenjen: - dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo; - poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom; - podpori nacionalni transfuzijski službi, krvodajalskim organizacijam in drugim nevladnim organizacijam, ki krepijo in širijo svoje programe prostovoljnega krvodajalstva s krepitvijo nacionalnih in lokalnih kampanj.(več...)

05. Junij 2022

Odgovorne priprave na dopust

Ljubljana (MOREL)- Na potovanju dajemo premalo poudarka zaščiti kože pred soncem. Škodljivim UV žarkom smo poleti zares močno izpostavljeni in krema z zaščitnim faktorjem bi morala biti stalnica v osebni prtljagi vsakega dopustnika.(več...)

05. Junij 2022

Obnovitvena dela v Porodnišnici Ljubljana v polnem teku

Ljubljana (MOREL) – V Porodnišnici Ljubljana so se v sklopu donacije MK Group, Gorenjske banke in AIK Banke začela obnovitvena dela poporodnih sob v skupni vrednosti 120.000 evrov. Poporodne sobe bodo prenovljene po najvišjih standardih zdravstvene nege, s čimer se bo UKC Ljubljana uvrstil med najsodobnejše bolnišnice v Evropi.(več...)

30. Maj 2022

V lekarnah opazili povečano zanimanje za medicinske pripomočke

Ljubljana (MOREL)- Epidemija je vplivala na zdravstveno stanje ljudi, zato se je povečalo tudi povpraševanje po medicinskih pripomočkih. Zaradi manj gibanja imamo večjo pojavnost sladkorne bolezni tipa II, zaradi poslabšanja psiho-fizičnega stanja pa imajo starejši več težav z inkontinenco.(več...)

30. Maj 2022

31. maj – Svetovni dan brez tobaka: Tobak ogroža tudi okolje

Ljubljana (MOREL)- Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen škodljivim vplivom tobaka na okolje in poteka pod geslom »Tobak ogroža tudi okolje«. Tobak ne škoduje le zdravju posameznikov, ampak ogroža tudi okolje.(več...)

24. Maj 2022

Bolezen ščitnice je povezana z izgorelostjo

Ljubljana (MOREL)- »Število obolelih za boleznimi ščitnice je vsak dan večje. K temu prispevajo tudi sodoben način življenja, sevanje v okolju, onesnaženost in genetski dejavniki. Ob ustreznem zdravljenju pa bolniki nimajo slabše kakovosti življenja kot ljudje z zdravo ščitnico,« je poudarila Darja Potočnik Benčič,  predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.(več...)

13. Maj 2022

Izjava o postopkih prekinitve nosečnosti

 

Ljubljana (MOREL)- Objavljamo pisno izjavo in pojasnila mag. Gorazda Kavška, predstojnika KO za perinatologijo UKCL o postopkih umetne prekinitve nosečnosti oziroma o vprašanjih, ki jih je sprožila zgodba hrvatice Mirele Čavadje.(več...)

11. Maj 2022

Glas medicinskih sester se ne sliši

Ljubljana (MOREL)- Vsako leto v maju izvajalci zdravstvene in babiške nege obeležujejo mednarodna dneva babic oziroma medicinskih sester.  5. maja je bil mednarodni dan babic, 12. maj  pa je mednarodni dan medicinskih sester.(več...)

20. April 2022

Uporaba zaščitnih mask v lekarnah še vedno obvezna

Ljubljana (MOREL)- Čeprav uporaba zaščitnih mask na javnih krajih ni več obvezna, moramo maske še vedno uporabljati v prostorih zdravstvene dejavnosti, torej to velja tudi za lekarne. Lekarniško zbornico Slovenije (LZS) veseli, da se epidemiološke razmere umirjajo.(več...)
24. Marec 2022

V uporabo predali popolnoma prenovljene prostore postojnske porodnišnice

Postojna (MOREL)- V bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so danes še posebej Postojna (MOREL)- V bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so danes še posebej slovesno proslavili materinski dan, saj so mamicam in novorojenčkom v uporabo predali popolnoma prenovljene prostore v prvem nadstropju porodnišnice.(več...)

11. Marec 2022

Ocena kakovosti obravnave bolnikov s kroničnimi stanji v primarnem zdravstvenem varstvu

Ljubljana (MOREL)- OECD je leta 2017 ustanovil delovno skupino za oceno kakovosti dela na primarni ravni zdravstvenega varstva. Delovna skupina je pripravila metodologijo izvedbe raziskave, ki jo je poimenovala PaRIS (Patient-Reported Indicator Survey).(več...)

05. Marec 2022

Glavkom – tihi uničevalec vida

Ljubljana (MOREL) – Jutri, 6. marca, se prične letošnji svetovni teden glavkoma, ki bo potekal do 12. marca. Glavkom največkrat poteka brez kakršnih koli težav za bolnika – dokler ne napreduje in povzroči nepovratno okvaro na vidnem živcu.(več...)