Strokovna zdravstveno vzgojna revija

22. November 2018

Pričenja se Evropski teden testiranja na HIV

Ljubljana, 22. november 2018 (MOREL)- Od  jutri dalje do 30. novembra poteka kampanja Evropski teden testiranja na HIV s sloganom Testiraj. Zdravi. Prepreči. Njen namen je osebe, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV, spodbuditi k testiranju, zdravstveno osebje pa opozoriti, naj testiranje ponudi pogosteje.(več...)

22. November 2018

Brezplačno testiranje na HIV od jutri dalje

Ljubljana, 22. november 2018 (MOREL)- Ob Evropskem tednu promocije testiranja na HIV ter bližajočem se svetovnem dnevu AIDSA (vsako leto 1. decembra), bodo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani
vsak dan, od  jutri dalje do 30.(več...)

20. November 2018

Nenadna ohladitev poveča tveganje za respiratorna obolenja

Ljubljana, 20. november 2018 (MOREL)– V Sekciji za preventivno medicino (SPM) pri Slovenskem zdravniškem društvu so opozorili, da po nenadnem padcu temperatur lahko pričakujemo povečanje respiratornih obolenj. Okužbe z respiratornimi virusi sicer večinoma minejo brez posebnosti, vendar moramo biti bolj pozorni pri ogroženih skupinah – pri njih je večje tveganje za nepredvidene zaplete.(več...)

30. Oktober 2018

Akcija ob dnevu aidsa Poznaš svoj status?

Ljubljana, 30. oktober 2018 (MOREL)- Mnogi vedo, da 1. december predstavlja svetovni dan boja proti AIDS-u, dan, ko veliko ljudi pokaže solidarnost s pripeto rdečo pentljo, ki predstavlja uradni simbol 1. decembra. Društvo študentov medicine Slovenije želi letos s sloganom Poznaš svoj status? informirati javnost o virusu HIV, opomniti, da le-ta ne predstavlja več smrtne obsodbe, temveč kronično obolenje in informirati posameznike, kdaj in kje poteka anonimno testiranje, s katerim lahko preverijo svoj bolezenski status, s čimer bi morebitno okužbo lahko pravočasno odkrili in posledično ustrezno ukrepali.(več...)
26. September 2018

Krkini izdelki so rezultat vlaganj v razvoj in inovativnost

Brdo pri Kranju, 26. september 2018 (MOREL – Krka je prejela dve zlati priznanji za najboljše inovacije, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Krkinim raziskovalcem so ju podelili za dve inovativni generični zdravili, in sicer za zdravilo za zdravljenje rakavih obolenj ter za protibolečinsko zdravilo za zdravljenje bolezni mišično-skeletnega sistema.(več...)
07. September 2018

Predstavitev novega Nacionalnega programa presejanja novorojenčkov</p>

Ljubljana, 7. september  2018  (MOREL)– Danes je potekala predstavitev Nacionalnega programa presejanja novorojenčkov za vrojene bolezni. Ob tej priložnosti smo v UKC Ljubljana tudi uradno prevzeli opremo za diagnostiko dvajsetih presnovnih bolezni, ki jo je zagotovilo Ministrstvo za zdravje RS.(več...)

06. September 2018

8. september, Svetovni dan fizioterapije s sporočilom »fizioterapija lahko pomaga izboljšati duševno zdravje«

Ljubljana, 6. september 2018 (MOREL)– Svetovni dan fizioterapije (SDF) je znak enotnosti in solidarnosti do poklica in poteka po celem svetu vsako leto 8. septembra. Prvič je bil SDF obeležen leta 1996. Svetovna zveza fizioterapevtov (WCPT) je bila ustanovljena leta 1951, združuje 109 članic (tudi SLO) in globalno predstavlja skupino 450.(več...)
04. September 2018

Porodnišnici Ljubljana podarili inkubator za nedonošenčke

Ljubljana, 4. september 2018 (MOREL) –Porodnišnici Ljubljana – Enoti intenzivne nege in terapije novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana so danes podarili inkubator za nedonošenčke.(več...)

04. September 2018

Skupna evropska kampanja za boj proti nalezljivim boleznim, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem

Pariz, 4. september 2018 (MOREL)- Danes se je v Parizu začela skupna evropska kampanja o cepljenju. Kampanja, ki jo vodi Francija, se večinoma financira z evropskimi sredstvi – EU bo kampanji namenila 3,5 milijona evrov iz svojega zdravstvenega programa.(več...)
22. Avgust 2018

Ženske bolj vestne pri uživanju zajtrka in zelenjave, moški pri uživanju rib, oboji popijemo manj sladkih pijač kot pred leti (1)

Ljubljana, 22. avgust 2018 (MOREL)- Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače.(več...)