Strokovna zdravstveno vzgojna revija

30. November 2018

Jutri srečanje Kluba otrok, mladostnikov in mladih odraslih s sladkorno boleznijo tipa 1 in njihovih družin

Ljubljana, 30. november 2018 (MOREL)- Leto 2018 je hitro minilo, a vendar ostaja kot stalnica v delu Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami srečanje Kluba otrok, mladostnikov in mladih odraslih s sladkorno boleznijo tipa 1 in njihovih družin.(več...)
29. November 2018

Četrto evropsko poročilo o zdravstvenem stanju nosečnic in novorojenčkov, izdelano v okviru projekta Euro-Peristat

Ljubljana, 29. november 2018 (MOREL)- Zdravstveno stanje nosečnic, mater in novorojenčkov so eden od ključnih kazalcev zdravja in zdravstvene oskrbe prebivalstva. Najnovejše evropsko poročilo o perinatalnem zdravju v letu 2015, ki je četrto tovrstno poročilo zapored in tretje pri katerem je sodelovala Slovenija kot članica EU (predhodno poročilo je bilo za leto 2010), pripravljeno v okviru projekta Euro-Peristat.(več...)

23. November 2018

Dobitnik Mahkotovega priznanja za življenjsko delo je prof. dr. Janez Preželj

Bled, 23.november 2018 (MOREL)- Mahkotovo priznanje za življenjsko delo je letos dobil ugleden endokrinolog in vrhunski znanstvenik prof. dr. Janez Preželj. ki se je tako pridružil lanskoletni lavreatkinji prof. dr. Andreji Kocijančič. Janeza Prežlja osupljivi dosežki na področju endokrinologije in odmevni poklicni presežki ga zadnjih 40 let uvrščajo v vrh raziskovalnega, kliničnega in pedagoškega dela v endokrinologiji.(več...)
22. November 2018

Pričenja se Evropski teden testiranja na HIV

Ljubljana, 22. november 2018 (MOREL)- Od  jutri dalje do 30. novembra poteka kampanja Evropski teden testiranja na HIV s sloganom Testiraj. Zdravi. Prepreči. Njen namen je osebe, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV, spodbuditi k testiranju, zdravstveno osebje pa opozoriti, naj testiranje ponudi pogosteje.(več...)

22. November 2018

Brezplačno testiranje na HIV od jutri dalje

Ljubljana, 22. november 2018 (MOREL)- Ob Evropskem tednu promocije testiranja na HIV ter bližajočem se svetovnem dnevu AIDSA (vsako leto 1. decembra), bodo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani
vsak dan, od  jutri dalje do 30.(več...)

20. November 2018

Nenadna ohladitev poveča tveganje za respiratorna obolenja

Ljubljana, 20. november 2018 (MOREL)– V Sekciji za preventivno medicino (SPM) pri Slovenskem zdravniškem društvu so opozorili, da po nenadnem padcu temperatur lahko pričakujemo povečanje respiratornih obolenj. Okužbe z respiratornimi virusi sicer večinoma minejo brez posebnosti, vendar moramo biti bolj pozorni pri ogroženih skupinah – pri njih je večje tveganje za nepredvidene zaplete.(več...)

30. Oktober 2018

Akcija ob dnevu aidsa Poznaš svoj status?

Ljubljana, 30. oktober 2018 (MOREL)- Mnogi vedo, da 1. december predstavlja svetovni dan boja proti AIDS-u, dan, ko veliko ljudi pokaže solidarnost s pripeto rdečo pentljo, ki predstavlja uradni simbol 1. decembra. Društvo študentov medicine Slovenije želi letos s sloganom Poznaš svoj status? informirati javnost o virusu HIV, opomniti, da le-ta ne predstavlja več smrtne obsodbe, temveč kronično obolenje in informirati posameznike, kdaj in kje poteka anonimno testiranje, s katerim lahko preverijo svoj bolezenski status, s čimer bi morebitno okužbo lahko pravočasno odkrili in posledično ustrezno ukrepali.(več...)
26. September 2018

Krkini izdelki so rezultat vlaganj v razvoj in inovativnost

Brdo pri Kranju, 26. september 2018 (MOREL – Krka je prejela dve zlati priznanji za najboljše inovacije, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Krkinim raziskovalcem so ju podelili za dve inovativni generični zdravili, in sicer za zdravilo za zdravljenje rakavih obolenj ter za protibolečinsko zdravilo za zdravljenje bolezni mišično-skeletnega sistema.(več...)
07. September 2018

Predstavitev novega Nacionalnega programa presejanja novorojenčkov</p>

Ljubljana, 7. september  2018  (MOREL)– Danes je potekala predstavitev Nacionalnega programa presejanja novorojenčkov za vrojene bolezni. Ob tej priložnosti smo v UKC Ljubljana tudi uradno prevzeli opremo za diagnostiko dvajsetih presnovnih bolezni, ki jo je zagotovilo Ministrstvo za zdravje RS.(več...)

06. September 2018

8. september, Svetovni dan fizioterapije s sporočilom »fizioterapija lahko pomaga izboljšati duševno zdravje«

Ljubljana, 6. september 2018 (MOREL)– Svetovni dan fizioterapije (SDF) je znak enotnosti in solidarnosti do poklica in poteka po celem svetu vsako leto 8. septembra. Prvič je bil SDF obeležen leta 1996. Svetovna zveza fizioterapevtov (WCPT) je bila ustanovljena leta 1951, združuje 109 članic (tudi SLO) in globalno predstavlja skupino 450.(več...)