Strokovna zdravstveno vzgojna revija

20. Marec 2023

Energijske pijače niso športni napitki

Ljubljana (MOREL)- Ta teden ministrstvo za zdravje, skupaj z zdravstveno, prehransko in športno stroko ter v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z zdravjem mladih, opozarjamo, da energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike.(več...)
17. Februar 2023

V ZD za študente bo 1. marca že 14. cepilni dan

Ljubljana (MOREL)-  Okužba z virusom HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let.(več...)

07. Februar 2023

Podana kazenska ovadba zaradi spodbujanja sovraštva in nasilja do zdravstvenega osebja na družbenem omrežju

Ljubljana (MOREL)- Zdravniško zbornico Slovenije je skupina Mladi zdravniki obvestila, da so se pod njihovo objavo na omrežju Facebook, v kateri so se po incidentu na urgenci SB Celje zavzeli za ničelno toleranco do nasilja in pozivali k ureditvi varnega delovnega okolja za zdravstvene delavce, zvrstile številne sovražne izjave uporabnikov omrežja.(več...)

31. Januar 2023

Kajenje tudi ubija

Ljubljana (MOREL)- Kajenje tobaka ter uporaba drugih tobačnih in povezanih izdelkov škodljivo vpliva na zdravje posameznika, saj prizadene celotno telo, predvsem pa škodljivo vpliva na pljuča, srce in ožilje.(več...)

27. Januar 2023

3. Konferenca Življenje z rakom po raku (1)

Ljubljana (MOREL)-  - Včeraj je potekala tretja konferenca Življenje z rakom po raku – Evropski načrt boja proti raku v praksi, ki so jo tudi letos v soorganizaciji pripravili Slovensko združenje organizacij bolnikov z rakom ONKO NET, Zdravniška zbornica Slovenija in Mednarodni forum znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb v Sloveniji.(več...)

23. Januar 2023

Otroški sirupi proti kašlju so tudi smrtonosni

Ženeva (MOREL/FoNet) - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes pozvala k takojšnjemu in usklajenemu ukrepanju za zaščito otrok pred kontaminiranimi zdravili po lanskem nizu smrti, povezanih s sirupi proti kašlju.(več...)

21. Januar 2023

Pregled stanja na področju zdravstva v Sloveniji

Ljubljana (MOREL)- Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes predstavil dokument "Pregled stanja na področju zdravstva v Sloveniji". Ob predstavitvi dokumenta je minister povedal, da imamo v slovenskem zdravstvenem sistemu težave s financiranjem, neučinkovitim vodenjem javnih zdravstvenih zavodov, absentizmom, pomanjkanjem zdravnikov, številom čakajočih nad dopustno dobo, predvsem pa nenadzorovanim tokovom denarja, ki ne sledi pacientu.(več...)

26. Avgust 2022

Lekarne bodo čez vikend delale

Ljubljana (MOREL)- Na Lekarniški zbornici Slovenije že vnaprej vljudno prosijo za razumevanje vse upravičence do brezplačnih testov za samotestiranje, saj lahko pride to motene preskrbe z njimi. Vlada je namreč na včerajšnji seji 25.(več...)

05. Avgust 2022

Izzivi za dvig kakovosti podatkov čakalnih seznamov in smer rešitve

Ljubljana (MOREL)- Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, v. d. generalnega direktorja Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu  Alenka Kolar in v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder so predstavili stanje v zdravstvu in izzive, s katerimi se ministrstvo sooča na področju podatkov, ki so osnova za izboljšanje upravljanja in vodenje čakalnih seznamov ter čakalnih dob.(več...)

21. Julij 2022

Možgani vam bodo hvaležni

Ljubljana (MOREL)-  Možgani so pravi človeški računalnik, ki v milisekundah sprejme informacije, jih obdela in ustvari odgovor. Še bolj pozorno, kot skrbimo za multimedijske naprave, bi morali paziti na »računalnik« v našem telesu. »Poleg splošne skrbi za zdravje je izrednega pomena tudi skrb za možgane.(več...)