11. Marec 2022

Ocena kakovosti obravnave bolnikov s kroničnimi stanji v primarnem zdravstvenem varstvu

Ljubljana (MOREL)- OECD je leta 2017 ustanovil delovno skupino za oceno kakovosti dela na primarni ravni zdravstvenega varstva. Delovna skupina je pripravila metodologijo izvedbe raziskave, ki jo je poimenovala PaRIS (Patient-Reported Indicator Survey).(več...)

05. Marec 2022

Glavkom – tihi uničevalec vida

Ljubljana (MOREL) – Jutri, 6. marca, se prične letošnji svetovni teden glavkoma, ki bo potekal do 12. marca. Glavkom največkrat poteka brez kakršnih koli težav za bolnika – dokler ne napreduje in povzroči nepovratno okvaro na vidnem živcu.(več...)

27. Januar 2022

Zgodnje učinkovito zdravljenje multiple skleroze je dolgoročno ugodno za bolnike

Ljubljana

style="text-align:justify">Ljubljana, 27. januarja 2022 – Zdravljenje s sodobnimi biološkimi zdravili, ki se je še do pred kratkim izvajalo izključno v bolnišničnem okolju, doživlja pomembno spremembo. Vse več bolnikov ima na voljo visoko učinkovite, varne in predvsem enostavne možnosti zdravljenja doma – seveda za določeno vrsto bolnikov po oceni zdravnika in ob ustrezni podpori zdravstvenega osebja.(več...)
18. Januar 2022

S preventivnimi ukrepi nad raka na materničnem vratu

Ljubljana (MOREL)-  Vstopili smo v Evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu, ki je namenjen ozaveščanju žensk o pomembnosti preventivnega ukrepanja, rednih pregledih pri ginekologu in cepljenju proti HPV virusu.(več...)

23. December 2021

Anticepilci zlorabljajo in zanikajo vse znanstvene ugotovitve

Ljubljana (MOREL) Odbor za pravno etična vprašanja (OPEC)je na svoji 9. seji, 25.novembra obravnaval javno objavo Iniciative Slovenskih zdravnikov z naslovom »Poziv k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji« (v nadaljevanju Poziv).(več...)
27. Oktober 2021

Zdravilo proti raku je plod domače pameti

Ljubljana (MOREL)- Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je izdala odločbo, s katero je konzorciju SmarGene.si odobrila klinično preizkušanje zdravljenja kožnih tumorjev glave in vratu z gensko terapijo. Onkološki inštitut Ljubljana je tako postal prvi nosilec dovoljenja za izvajanje klinične študije novega genskega zdravila v Sloveniji.(več...)
26. Oktober 2021

Sorodnost bakterije Bacillus subtilis vpliva na proces skupinskega premikanja in prepreči goljufanje manj sorodnih bakterij

Ljubljana (MOREL)- Rezultati raziskave so bili v oktobru objavljeni v eni najuglednejših reviji na področju mikrobne ekologije, v reviji ISME Journal (IF 10.3). Raziskovalke Katedre za mikrobiologijo, Oddelka za živilstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, so z raziskavo pokazale, da kooperativne bakterije lahko pomagajo bližnjim sorodnikom, ki niso sposobni premikanja, medtem ko manj sorodne odstranijo iz kooperativnih skupin s pomočjo kompetitivnega izključevanja in s tem preprečijo goljufanje.(več...)
22. Oktober 2021

»Združeni v razumevanju psoriaze«

Ljubljana (MOREL) – Psoriaza oziroma luskavica je danes bolezen, s katero je mogoče kakovostno živeti, vendar pa je še vedno zelo stigmatizirana, zato jo bolniki pogosto skrivajo in ne poiščejo zdravstvene oskrbe.(več...)

27. September 2021

Golobič ostaja na čelu UKC Ljubljana, stroko bo še naprej usmerjala prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar

Ljubljana (MOREL)-  Svet zavoda UKC Ljubljana  je odločal o imenovanju generalnega in strokovnega direktorja UKC Ljubljana. Za generalnega direktorja je soglasno imenoval Jožeta Golobiča. Mandat traja štiri leta.(več...)

17. September 2021

Ukrepajmo zdaj za varen in spoštljiv porod!

Ljubljana (MOREL)- Danes obeležujemo svetovni dan varnosti pacientov, posvečen nosečnicam in materam ter njihovim novorojenčkom, s sloganom »Ukrepajmo zdaj za varen in spoštljiv porod!« Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO, 2021) še vedno v svetu vsak dan umre približno 810 žensk zaradi preprečljivih vzrokov povezanih z nosečnostjo in porodom.(več...)

26. Avgust 2021

Javni nastopi nekaterih zdravnikov omalovažujejo tudi stroko

Ljubljana (MOREL)- Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko (KME RS) z zaskrbljenostjo spremlja ponovno širjenje epidemije covida-19 med slovensko družbo. Epidemija je ne ogroža le zdravstveno, ampak načenja njeno gospodarsko moč, hromi vse njene dejavnosti in posega v življenje vsakogar med nami.(več...)

07. Maj 2021

Širijo obseg pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (1)

Ljubljana (MOREL) – V mesecu maju 2021 so se uveljavile spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja ter Sklep o zdravstvenih stanjih in drugih pogojih za upravičenost do medicinskih pripomočkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (Uradni list RS št.(več...)