Banner Prometej
18. Februar 2024

ZZZS dolžan zagotoviti zavarovancu osebnega zdravnika

Ljubljana (MOREL)- Državljani Slovenije plačujemo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije obvezno zdravstveno zavarovanje, ki s tem prevzema odgovornost, da zavarovancu v razumen času priskrbi zdravstveno storitev. Iz Slovenskega zdravniškega društva so sporočili, da pozdravljajo odločitev sodišča 1. stopnje, ki je to potrdilo v ta teden objavljeni sodbi, da je ZZZS dolžan zagotoviti zavarovancu osebnega zdravnika.

Vlada pa je ta teden že sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obseg sredstev za leto 2024. Uredba se osredotoča na krajšanje čakalnih dob in izboljšuje dostopnost čakajočih do prvih pregledov specialistično-ambulantnih obravnav. Z uvedbo ambulant specializantov družinske medicine in vzpostavitvijo novega standarda ambulante zdravnika družinske medicine, pa prinaša tudi večjo dostopnost do osebnega zdravnika na primarnem nivoju. 

Uredba določa uvedbo petnajstih ambulant specializantov zadnjega letnika študija, ki bodo delovale pod enakimi pogoji kot ambulante specialistov družinske medicine. Na takšen način bi dostop do osebnega zdravnika omogočili tudi do 16.000 dodatnim ljudem. Višja kakovost zdravniške obravnave, boljša dostopnost in boljše timsko delo bodo doseženi tudi z novim standardom ambulante, ki bo povezal tim ambulante družinske medicine in referenčno ambulanto. V letošnjem letu je načrtovan tudi poziv ambulantam družinske medicine, ki bodo ob dodatnem opredeljevanju pacientov prejele dodatna sredstva za zaposlitev diplomirane medicinske sestre.

Izvajalcem specialistično-ambulantne dejavnosti določa minimalno število prvih pregledov, ki jih mora izvajalec letno opraviti, obenem pa s 30 odstotkov višjim plačilom za vse prve preglede spodbuja dostopnost čakajočih na prvi pregled. Izvajalec je do višjega plačila upravičen, če dosega zastavljen načrt, v nasprotnem primeru pa uredba določa odvzem deleža programa določene dejavnosti. (konec)

Banner ViVis