Banner Prometej
07. Junij 2018

V juniju nadaljevanje akcije meritev krvnega tlaka v lekarnah

Ljubljana, 7. junij 2018 (MOREL)- Po uspešni akciji ozaveščanja o tveganju in problematiki povišanega krvnega tlaka, ki je potekala maja, so na Lekarniški zbornici Slovenije prejeli uradno pobudo  Združenja za hipertenzijo za nadaljevanje aktivnosti na nacionalni ravni. Odločili so se, da bodo še cel junij nadaljevali meritve krvnega tlaka, svetovanje o uporabi zdravil in ozaveščanje o nevarnosti bolezni visokega krvnega tlaka. Zaradi odličnih odzivov in velikega zanimanja Mesec meritev maj 2018 dejavnosti še podaljšali v Mesec meritev junij 2018. Tako kot v globalni akciji meritev krvnega tlaka, ki je potekala pod sloganom »Poznate svoje številke?«, bodo tudi junija še ozaveščali o zdravem življenjskem slogu.

»Do sedaj so lekarne obiskali mnogi pacienti, ki so se z veseljem odzvali našemu vabilu in si izmerili krvni tlak. Prav tako je bilo veliko zanimanja za posvetovanje o bolezni visokega krvnega tlaka in posvetovanje o zdravem življenjskem slogu,« je zadovoljna nacionalna koordinatorica projekta Farmacevtske skrbi pri hipertenziji Ivanka Brus, mag. farm., spec. »Ljudi vabimo, da se oglasijo v njim najbližji lekarni tudi junija in preverijo, če zares poznajo svoje številke, kot sprašuje slogan akcije. Po enem mesecu je naš cilj še vedno, da opravimo meritve krvnega tlaka pri čim več posameznikih. S tem bomo namreč lahko še v večji meri prispevali k zavedanju o hipertenziji v slovenski populaciji,« vabi Ivanka Brus.

Aktivnosti na temo hipertenzije bodo izvajali tako v lekarnah kot tudi drugih zdravstvenih ustanovah. Tam bodo za udeležence akcije brezplačno opravili meritve krvnega tlaka in jim pomagali izpolniti anonimno spletno anketo o njihovem krvnem tlaku, ki je objavljena na spletni strani Združenja za hipertenzijo (www.hipertenzija.org). V Lekarniški zbornici Slovenije ponavljajo navodilo tistim, ki bodo meritve opravljali sami doma: »Pomembno je, da opravite 3 meritve krvnega tlaka in pulza v razmiku 1 do 2 minut, ki jih skupaj z nekaj osnovnimi podatki vnesete v obrazec, ki ga najdete na spletni strani.«

V lanskoletni akciji Mesec meritev maj 2017 je sodelovalo več kot 100 držav po celem svetu. Skupno smo zbrali meritve krvnega tlaka pri več kot 1,2 milijona sodelujočih, Slovenci pa smo prispevali več kot 2500 meritev.

V Sloveniji imamo 338 javnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili. (konec)

Banner ViVis