Banner Prometej
21. Januar 2019

Premier Šarec na strokovnem srečanju UKC Ljubljana

Ljubljana, 21. januar 2019 (MOREL)- Predsednik vlade  Marjan Šarec je danes nagovoril zbrane na strokovnem srečanju ob 30. obletnici zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Na strokovnem srečanju so se zbrani spomnili izjemnega in pogumnega pristopa predhodnikov novih oblik zdravljenja bolnikov ter predstavili uspešno nadaljevanje strokovnega dela na področju presaditev krvotvornih matičnih celic.

V svojem nagovoru se je zbranim zahvalil za izjemno delo na njihovem strokovnem področju in poudaril, da je reševanje življenj na način, kot jih rešujejo oni, pravzaprav po eno strani ganljivo, po drugi strani pa tudi predstavlja neizmerno odgovornost, ki jo tisti, ki nismo v tem procesu, nikoli ne bomo razumeli. »Ko je v rokah zdravnika življenje, ki bi pred tridesetimi leti ali pa še manj končalo svojo pot, danes pa uspešno nadaljuje svoje življenjsko poslanstvo kjer koli, je to velika stvar, in tega besede nikoli ne bodo mogle opisati.« V nadaljevanju svojega govora jim je zaželel uspešno delo in dodal: »Želim vam tudi v bodoče, da vam ne zmanjka srca, da vam ne zmanjka energije, volje, predvsem pa je za opravljanje takega poslanstva, kot ga opravljate, potrebno biti človek in samo človek z veliko začetnico lahko rešuje življenja tudi na račun svojih prostih ur, družine ter mnogih drugih odrekanj, za katera mi tudi ne vemo. Zato iskrena čestitke ob tem visokem in uspešnem jubileju z željo, da bi šli z enakim zanosom naprej.«

Po zaključku otvoritvene slovesnosti se je premier skupaj z vodstvom UKC Ljubljana sprehodil do Poliklinike ter si ogledal dnevni hospital Kliničnega oddelka za hematologijo in citološki laboratorij Kliničnega oddelka za hematologijo. Obisk je zaključil na Pediatrični kliniki z ogledom Kliničnega oddelka za hematologijo in otroško onkologijo – Center za presaditev krvotvornih matičnih celic. Med ogledom ga je strokovno osebje seznanilo z delom in izzivi, ki jih čakajo v prihodnosti na tem področju, saj so žal tovrstne bolezni v Sloveniji v porastu.

21. januarja 1989 so prvega bolnika s krvno boleznijo zdravili s presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Na Kliničnem oddelku za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana je bila opravljena avtologna presaditev, takrat še iz celic kostnega mozga, ki so jih predhodno bolniku odvzeli in jih na Zavodu RS za transfuzijsko medicino shranili decembra 1988.

Dogodek je pomemben tudi zato, ker se kronološko uvršča pred obdobje zdravljenja s presaditvijo večine solidnih organov. Takratna presaditev krvotvornih matičnih celic velja za pionirsko dejanje transplantacijske medicine v Sloveniji. To je sporočil vladni urad za komuniciranje. (konec)

Banner ViVis