Strokovna zdravstveno vzgojna revija

31. Januar 2023

Kajenje tudi ubija

Ljubljana (MOREL)- Kajenje tobaka ter uporaba drugih tobačnih in povezanih izdelkov škodljivo vpliva na zdravje posameznika, saj prizadene celotno telo, predvsem pa škodljivo vpliva na pljuča, srce in ožilje. Pri uporabnih tobaka in tobačnih izdelkov se pojavijo številne kronične bolezni in rakava obolenja, ki bistveno zmanjšujejo kakovost življenja in skrajšajo kadilčevo preživetje. Umrljivost kadilcev je trikrat višja kot umrljivost nekadilcev. V Sloveniji zaradi posledic uporabe tobačnih izdelkov v povprečju vsak teden umre 60 ljudi, kar pomeni skoraj 9 smrti dnevno oz. več kot 3.000 na leto. Število smrti zaradi tobaka je letno višje kot zaradi vseh nesreč (vključno s prometnimi), samomorov, alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj. 

Opustitev kajenja in uporabe drugih tobačnih in povezanih izdelkov prinese številne koristi za zdravje vsem, tudi tistim, ki že vrsto let kadijo. Težave z dihanjem se zmanjšajo, kašelj se umirja. Izboljša se telesna zmogljivost, saj se izboljša oskrba telesa s kisikom. Zmanjša se tveganje za nastanek oz. napredovanje kroničnih bolezni dihal. Zmanjša se tveganje za nastanek srčnega infarkta in možganske kapi. Zmanjša se tveganje za nastanek raka grla, pljuč in sečnega mehurja tj. rakavih obolenj, ki so povezana s kajenjem. 
Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, žal pa se raba drugih tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov zlasti med mladimi povečuje. Po zadnjih podatkih iz leta 2020 kadi petina odraslih prebivalcev Slovenije.[3] Vlada Republike Slovenije je maja 2022 sprejela Strategijo 'Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030' za zmanjševanje posledic rabe tobaka. Dolgoročna vizija in glavni cilj strategije predvideva, da bi se v delež uporabnikov tobačnih izdelkov do leta 2030 zmanjšal na 12 %, leta 2040 pa naj bi bil ta delež manjši od 5 %.

Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo kajenje opustiti sami. Vsem kadilcem in uporabnikom drugih tobačnih izdelkov, ki želijo to razvado opustiti, svetujemo, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja v Sloveniji. To so sporočili iz Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. (konec)