Banner Prometej
23. Januar 2019

Cepljenje proti okužbi s HPV na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana

Ljubljana, 23. januarja 2019 (MOREL) - V tednu boja proti raku na materničnem vratu so na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana predstavili novo odprto cepilno mesto, kjer se izvaja cepljenje proti okužbi s HPV. S cepljenjem proti okužbi z virusi HPV lahko preprečimo nastanek raka materničnega vratu. Cepljenje je v Sloveniji na voljo že več kot 10 let. Od leta 2009 je vključeno v državni program cepljenja in se izvaja pri deklicah v 6. razredu osnovne šole. Do starosti 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev. Ginekologi UKC LJ podpirajo cepljenje deklic, hkrati pa svetujejo, naj se cepijo tudi dečki. Aktivnosti za vključitev dečkov v državni program cepljenja proti HPV že potekajo.

V Sloveniji je »precepljenost«s cepivom proti HPV premajhna, je opozorila Špela Smrkolj z Ginekološke klinike UKC LJ »okužba z virusom HPV je prva dokazana povezava med virusom in nastankom raka. Najučinkovitejši ukrep proti okužbi z virusom HPV pa je prav cepljenje,«je poudarila Smrkolj. Na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana bomo zato svojim bolnicam in tudi moškim omogočili cepljenje proti HPV. Za cepljenje je na voljo 9-valentno cepivo (Gardasil 9), ki ščiti pred okužbo s HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 in 58. Cepljenje bo potekalo v Specialističnih ginekoloških ambulantah Leonišča. Cepili bomo ženske in moške izven nacionalnega programa cepljenja, zato bo cepljenje samoplačniško. Cepljenje je najbolj smiselno do 26. leta starosti, pogojno pa tudi do 45. leta. Deklicam, ki so stare 12 let in zamudnicam je omogočeno cepljenje na stroške ZZZS v pristojnih šolskih dispanzerjih.

Kot je dejala Nina Jančar je okužba s človeškimi papilomavirusi najpogostejša virusna spolno prenosljiva okužba, »Mladi se s temi virusi lahko okužijo že kmalu po začetku spolnih aktivnosti in za prenos okužbe je dovolj le ljubkovanje. Največja pojavnost okužb je pri starih 20 do 24 let. Manj nevarni genotipi, predvsem HPV 6 in 11, povzročajo benigne spremembe kože in sluznic spolovil, med katerimi so najpogostejše genitalne bradavice. Nevarnejši genotipi HPV, predvsem HPV 16 in 18, povzročajo predrakave in rakave spremembe spolovil, zadnjika, ustne votline in žrela. Za odkrivanje sprememb materničnega vratu imamo zelo dobro razvit in učinkovit državni presejalni program ZORA, za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na drugih delih ženskih in moških spolovil, ustne votline ter zadnjika pa nimamo na voljo presejalnih programov. Zdravljenje predrakavih sprememb materničnega vratu ima lahko resne posledice za reproduktivno zdravje mladih žensk, ker vodi v povišano tveganje za prezgodnji porod.«

»Pojavnost genitalnih bradavic je enaka pri obeh spolih,« je poudarila Smrkoljeva, »če bi cepili vse mladostnike, ne glede na spol, bi preprečili ali močno zmanjšali možnosti za prenos okužbe s HPV. Ne smemo pa pozabiti na skupine, ki so še bolj tvegane za okužbo s HPV. To so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, ženske, ki imajo spolne odnose z ženskami in bolniki s prirojenimi ali pridobljenimi motnjami imunskega odziva.«

Cepivo Gardasil 9 ščiti samo pred okužbo z genotipi HPV, ki jih vsebuje cepivo. Zato je potrebno pri cepljenih osebah še naprej izvajati previdnostne ukrepe za preprečevanje prenosa spolno prenosljivih bolezni. Tudi pri cepljenih ženskah je potrebno izvajati redne presejalne ginekološke preglede v skladu s slovenskimi smernicami. To je sporočila služba za odnose z javnostmi UKC Ljubljana. (konec)

Banner ViVis