Banner Prometej
24. Maj 2022

Bolezen ščitnice je povezana z izgorelostjo

Ljubljana (MOREL)- »Število obolelih za boleznimi ščitnice je vsak dan večje. K temu prispevajo tudi sodoben način življenja, sevanje v okolju, onesnaženost in genetski dejavniki. Ob ustreznem zdravljenju pa bolniki nimajo slabše kakovosti življenja kot ljudje z zdravo ščitnico,« je poudarila Darja Potočnik Benčič,  predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. Svetovni dan ščitnice sicer obeležujemo v sredo, 25. maja.

Ščitnica je majhna, kot metuljček oblikovana žleza, ki leži na sprednji strani vratu. Njena glavna naloga je izločanje ščitničnih hormonov – tiroksina in trijodtironina, ki imata pomembno vlogo pri normalnem delovanju našega organizma. Uravnava presnovo, zelo pomembna pa je tudi za razvoj ploda in otroka. Za ustrezno delovanje ščitnice je ključen ustrezen vnos joda, ki se nahaja v jodirani kuhinjski soli. »Simptomi nepravilnega delovanja žleze so nespecifični, na primer dekoncentracija, motnje spomina, nespečnost, utrujenost in nihanje razpoloženja. Zato jih ljudje pogosto zamenjajo z izgorelostjo, depresijo in s psihičnimi težavami. Pomembno je, da je javnost ozaveščena o pogostosti bolezni in kako prepoznati simptome,« je še dodala predsednica LZS.

Težave, povezane z delovanjem ščitnice, se pogosteje pojavijo pri ženskah med 20. in 50. letom starosti, vendar tudi moški niso varni. Čeprav so bolezni ščitnice precej pogoste, je pomembno, da skrbimo za svoje zdravje in smo pozorni na simptome, ki bi lahko nakazovali na skrite težave. Le tako lahko pravočasno odkrijemo bolezenska stanja in ustrezno ukrepamo. Pri uporabi zdravil za zdravljenje ščitnice pa je zelo pomembno, da jih jemljemo v skladu z navodili. (konec)

Banner ViVis