Strokovna zdravstveno vzgojna revija

06. December 2018

Nov dosežek otroške kirurgije in pediatrične endokrinologije – prva laparoskopska odstranitev tumorja nadledvičnice pri otroku

Ljubljana, 6. december 2018 (MOREL)– Na Kirurški kliniki UKC Ljubljana so pred dnevi prvič v Sloveniji uspešno opravili laparoskopsko odstranitev tumorja nadledvičnice pri 3-letnem otroku. Poseg sta opravila domača kirurga - Simon Hawlina, s Kliničnega oddelka za urologijo kot glavni operater in Robert Kordič, vodja Oddelka za otroško kirurgijo na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Pri zdravljenju in diagnostičnih preiskavah je sodeloval Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

»Operacija je potekala gladko, brez zapletov. Dosežek je plod večletnih izkušenj na področju laparoskopskih operacijah pri odraslih, saj je pri otrocih problem majhen operativni prostor in občutljive vitalne strukture. Dosežek je plod izredno dobrega timskega dela kirurgov in inštrumentark, ki kirurgu pripravijo primerne inštrumente za tovrstne posege,« je povedal Simon Hawlina.

»Gre za minimalno invaziven laparoskopski poseg, pri katerem z minimalnim posegom v telo odstranimo tumorsko tvorbo. Okrevanje po takem posegu je zato praviloma hitrejše. Pri odraslih so ti posegi standard, pri otrocih pa je potrebna še bistveno večja natančnost, saj so vse strukture manjše. Pred operacijo je bila vsa diagnostika otroka in priprava načrtovana od lečečega pediatra endokrinologa. Prav njemu gre zahvala, da je bila tvorba hitro odkrita,« je izpostavil Robert Kordič.

Gre za izredno redko diagnozo v tej starosti. Otrok je bil že dva dni po posegu v domači oskrbi. Na trebuhu pa ima zgolj štiri točkaste ranice in glede tega pričakovano normalno kakovost življenja. To je sporočila Služba za odnose z javnostmi UKC Ljubljana. (konec)