Banner Prometej
07. Julij 2019

Kompetence in aktivnosti v zdravstveni negi – pogled z drugega zornega kota (2.del)

Finančne posledice in kdo jih bo pokril

Glede na to, da se zdravnica sprašuje tudi o finančni plati zadeve, želimo spomniti na to, da so tudi zdravniki v osnovnem zdravstvu nekoč bili »samo dobri stari zdravniki splošne medicine« brez specializacij in so zdaj vsi specialisti družinske medicine. Specializacija je nekoč trajala zgolj dve leti, zdaj štiri leta, na nekaterih področjih pa tudi več. Dogovor med sindikatom Fides leta 2017 in takratno ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc je večini zdravnikov prinesel pet plačnih razredov preko noči, a se nihče iz vrst zdravstvene nege nikoli ni spraševal, ali bodo omenjeni strokovnjaki stali dodaten denar in ali bo ZZZS to pokril (in vsi vemo, da ta dvig do danes še ni vračunan v Splošni dogovor, kot tudi marsikaj drugega ne …). Nikogar ne zanima niti, koliko dodatnega denarja bo potrebnega za širitev programov družinske medicine, še najmanj ne nas v zdravstveni negi. Zato ne sprejemamo vmešavanja drugih poklicnih skupin v zdravstvu v našo stroko in vrednotenje našega dela, četudi imajo finančni učinek

Referenčne ambulante in njihov nastanek

Precej besed v pismu zdravnice je namenjenih tudi »nepotrebnemu obstoju in potratnosti referenčnih ambulant«. Predvidevamo, da omenjena zdravnica nima referenčne ambulante, ker bi se verjetno referenčna medicinska sestra te ambulante zelo slabo počutila ob branju tega javnega pisma, kot se lahko počutijo vse referenčne medicinske sestre po Sloveniji. Le te so nenehno na udaru in dežurni krivci za vse, kar je narobe v zdravstvu.

Iz informacij, s katerimi razpolagamo v SDZNS, pridobljenih tudi od posameznih zdravnikov, lahko rečemo, da tam, kjer dobro sodelujejo tako zdravnik kot SMS in DMS referenčne ambulante, so zadovoljni vsi in se poznajo rezultati njihovega delovanja. Predvsem pa so zadovoljni uporabniki, torej pacienti, in to je tisto, kar šteje.

Obtožba, da so si referenčne ambulante izmislile medicinske sestre, ker se jih je »namnožilo«, je skrajno poniževalna in podcenjujoča.

Škoda, da si zdravnica ni vzela dovolj časa in pred pisanjem poiskala nekaj več informacij. Referenčne ambulante je skupaj s sodelavci zasnovala izr. prof. dr. Tonka Poplas Susič, dr. med., zdravnica družinske medicine, ob podpori MZ in NIJZ. Namen vzpostavitve je bil razbremeniti zdravnike s preventivnimi programi, ki so jih do takrat morali obvezno izvajati za vso populacijo od 35 let do 65 in je bila to velika dodatna obremenitev zanje. Projekt je potekal v sodelovanju s Katedro za družinsko medicino in vsak, ki ga zanima več o tem, si lahko prebere njihova poročila in analize, ki potrjujejo in upravičujejo obstoj teh ambulant.

V SDZNS se zavedamo, da srednja medicinska sestra z delovnimi izkušnjami zna cepiti, zna posneti EKG, narediti prevezo kronične rane in še kaj od dela, ki je sicer v delokrogu druge prej omenjene poklicne skupine. Prav zaradi tega si prizadevamo, da bi na ta način SMS pridobila še kakšen plačni razred več in samo to je cilj sistemskih rešitev za SMS.

Prav tako se zavedamo, da je v teh stresnih in turbulentnih časih, ki trenutno pretresajo celotno slovensko zdravstvo, najmanj, kar potrebujemo, nestrpnost enega proti drugemu, tako znotraj posameznih poklicnih skupin kot med posameznimi poklicnimi skupinami, saj vendarle vsak dan znova in znova delamo skupaj, za skupne cilje in skupne uporabnike.

Cenjeni zdravnici dr. Silvani Popov in spoštovani kolegici Mariji želimo vse dobro pri opravljanju njunih poslanstev, saj smo prepričani, da sta odličen tim, ki za svoje paciente naredi samo najboljše.

 

Generalni sekretar SDZNS                                                        Predsednica SDZNS

Marjan Meglič                                                                            Slavica Mencingar

 

Banner ViVis